Aya Al Halaki, Jordania. Kuva: Taina Värri.

Aya Al-Halaki, 13: ”Meidän pitää olla yhtä joukkuetta”

Kirkon Ulkomaanavun Za’atrin pakolaisleirin jalkapallokoulun pelaajia yhdistää yksi asia: jokainen heistä on joutunut jättämään kotinsa Syyriassa sodan vuoksi. Osa nuorista on paennut Pohjois-Jordaniassa sijaitsevalle leirille ainoana omaisuutenaan ne vaatteet, jotka heillä pakopäivänä on sattunut olemaan yllään. Moni elää epätietoisena läheistensä kohtalosta.

Kirkon Ulkomaanavulla on leirissä kaksi jalkapalloryhmää pojilla ja kaksi tytöille. Nuorimmat pelaajat ovat 12–16-vuotiaita ja vanhemmat 17–24-vuotiaita. Vaikka pelivarusteista on pulaa ja piikkilanka-aidat puhkovat jalkapalloja, joukkueet ovat menestyneet hyvin ja voittaneet Euroopan jalkapalloliiton UEFAn Za’atrissa järjestämiä turnauksia.

Työ tuottaa muutenkin tulosta, sillä monen pelaajien koulunkäynti sujuu paremmin kuin ikätovereilla. Urheileminen auttaa keskittymään koulutunneilla.

Aya Al-Halaki on yksi joukkueen innokkaimmista pelaajista ja saapuu täsmällisesti jalkapalloharjoituksiin viitenä päivänä viikossa.

”Pelasin jo Syyriassa jalkapalloa, mutta en saanut pelata todella pitkään aikaan, sillä jouduimme pakenemaan kotoa. Olin siis todella tyytyväinen, kun pääsin mukaan tähän joukkueeseen. Ennen jalkapallon aloittamista minulla ei ollut mitään järkevää tekemistä”, hän sanoo.

Jalkapalloharrastuksella on tärkeä rooli nuorten elämässä, sillä se luo yhteenkuuluvuuden tunnetta nuorten välille olosuhteissa, jossa perinteiset perheen ja yhteiskunnan tarjoamat suojamuurit ovat murtuneet.

Nuoret ovat todella suuressa vaarassa syrjäytyä pakolaisleirin ankeissa oloissa, etenkin kuin koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksia on vain vähän tarjolla. Jos nuorilla ei ole harrastusmahdollisuuksia tai ryhmää johon kuulua, he voivat ajautua rikollisuuteen tai purkaa turhautumistaan aggressiivisuudella ja väkivallalla.

”Jalkapallon harrastaminen on antanut minulle todella paljon. Olen todella onnellinen, että saan harjoitella. Ehkä tärkein oppimani asia on se, että yksin toimimisesta ei tule mitään vaan meidän pitää olla yhtä joukkuetta”, Aya Al-Halaki sanoo.

Teksti: Elisa Vepsäläinen
Kuva: Taina Värri

Jaa sivu ja osoita tukesi nuorten väkivaltaisen radikalisaation ehkäisemiseksi.