Sirkuskoulu on saanut Naila Barghachin unelmoimaan suuremmista asioista kuin ennen. Erityisen paljon hänelle merkitsevät ryhmään kuuluminen ja ystävät. Kuva: Taina Värri.

Sirkuskoululainen Naila Barghach: Unelmoin suuremmista asioista kuin ennen

”Saavuimme Zaatrin pakolaisleirille kolme vuotta sitten. Matka rajan yli Syyriasta Pohjois-Jordaniaan oli todella vaikea ja jouduimme kävelemään pitkiä matkoja. Perheeseeni kuuluu isän ja äidin lisäksi kolme veljeäni ja neljä siskoa. Nyt asumme samassa YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:N tarjoamassa kontissa koko perhe”, Naila Barghach, 12, kertoo.

Naila Barghach on yksi Za’atrin pakolaisleirin yli 80 000 pakolaisesta. Kirkon Ulkomaanavun kohderyhmänä Za’atrin pakolaisleirissä ovat 15–24 -vuotiaat nuoret, mutta nuoremmatkin saavat osallistua harjoituksiin. Sirkusohjelman tarkoituksena on tarjota psykososiaalista tukea sodan vuoksi paossa eläville nuorille ja tuoda virikkeitä pakolaisleirin tympeään arkeen.

Ennen sotaa Barghach eli normaalia koululaisen arkea Syyriassa. Erityisesti tyttöjen elämä leirillä on rajoittunutta ja liikuntamahdollisuuksia vähän, sillä monet suhtautuvat tyttöjen urheiluharrastuksiin konservatiivisesti.

Kirkon Ulkomaanavun harjoitusrakennuksessa tytöille on kuitenkin varattu oma alue, jossa he saavat harjoitella rauhassa. Vähitellen myös lasten vanhemmat ovat alkaneet nähdä sirkuksen tarjoaman hyödyn tyttöjen elämässä.

”Kuulin että tytöilläkin on mahdollisuus osallistua sirkusharjoitukseen, kun kouluttajamme Mona kävi koulullamme kertomassa sirkuksesta. Nyt olen opetellut sirkustunneilla akrobatiaa ja muita sirkuslajeja jo neljä kuukautta. Olen fyysisesti paljon vahvempi kuin ennen ja jaksan paremmin käydä koulua. Erityisen paljon minulle merkitsee se, että nyt kuulun johonkin ryhmään ja olen saanut uusia ystäviä”, Barghach sanoo.

Vaikka sirkus tuo väriä leirielämään, lapset ja nuoret kohtaavat leirillä paljon haasteita. Lähes jokainen toivoo vielä joskus pääsevänsä takaisin Syyriaan ja saavansa mahdollisuuden hankkia toimeentuloa ja koulutuksen. Yksi sirkuksen suurimpia merkityksiä onkin se, että harjoittelu antaa tytöille itseluottamusta.

”Elämäni on parantunut tosi paljon sen jälkeen kuin aloitin sirkuksen. Unelmoin paljon suuremmista asioista kuin ennen ja toivon, että minäkin saisin olla jonain päivänä sirkuskouluttaja”, Naila Barghach sanoo.

Teksti: Elisa Vepsäläinen
Kuva: Taina Värri

Jaa sivu ja osoita tukesi nuorten väkivaltaisen radikalisaation ehkäisemiseksi.